zapékané jáhly s jablky

Rozinky, skořice a jablka prostě nemají chybu! Když k nim přidáme jáhly a vše upečeme v troubě, dostaneme dobrotu, která může sloužit jako snídaně, svačina nebo sladká večeře. 

Uvařit jáhly není nijak složité. Jediné, na co je třeba dávat pozor, je to, aby se během vaření nepřipálily. Pokud však budeme jáhly vařit jen ve vodě a ne v mléce, připalování se nemusíme příliš obávat (s jáhlami stačí čas od času míchnout). Chcete-li, můžete jáhly uvařit v mléce (já jsem však na neustálé míchání u plotny příliš velký lenoch a proto upřednostňuji vaření ve vodě). 

Přestože na obrázku pečené jáhly vypadají jako buchta, ve skutečnosti moc tvar nedrží, což jim však na chuti rozhodně neubírá. 

Suroviny (cca 3 porce)

  • jáhly – 200 g
  • med nebo oblíbené sladidlo – množství podle chuti (přibližně 4 lžíce)
  • zralý banán – 1 ks
  • rozinky – větší hrst
  • oříšky (vlašské, lískové nebo mandle) – větší hrst
  • skořice
  • olej na vymazání plechu
  • jablko – 2 ks

Postup

Jáhly spaříme horkou vodou abychom je zbavili hořkosti a uvaříme ve vodě v poměru přibližně 1:(2,5-3) do kašovité konzistence – tedy do stavu, kdy jsou mírně rozvařené. Doba vaření trvá přibližně 30 minut.

Je-li třeba, slijeme z hrnce přebytečnou vodu. Jáhly smícháme s rozmačkaným banánem, podle chuti osladíme medem, smícháme s pokrájenými rozinkami i oříšky, ochutíme skořicí a rozprostřeme na vymazaný plech. Vrstvu pokryjeme pokrájenými jablky, dáme do trouby a pečeme do té doby, než jablka změknou. 

Sledujte další inspiraci na facebooku


Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy – zdravě, chutně a jednoduše



Instagram

Mám zájem o upozornění na semináře

Vyplňte mail a nechce si pravidelně zasílat nabídku seminářů a akcí.

You have Successfully Subscribed!

Share This