Domácí pečené mÜsli

Výhodou domácího müsli je, že si ho můžete vyrobit přesně podle vlastních představ a zamíchat do něj své oblíbené ingredience.

Já jsem müsli připravovala pro svého muže, který má stejně jako já rád oříšky, a tak jsem do vloček přidala směs oříšků, sušeného ovoce a slunečnicových semínek, které jsem doma našla. Ke své vlastní směsi si však můžete přidat také kokosové lupínky, dýňová semínka, meruňková jádra…. prostě všechno, co máte rádi. Müsli snese vše, co do něj přidáte 🙂 

Suroviny 

  • ovesné vločky  – 500 g
  • směs ořechů a semínek (co doma najdete – já jsem použila lískové a vlašské oříšky, mandle a slunečnicová semínka) – cca 200 g
  • směs sušeného ovoce (co doma najdete – já jsem použila sušené meruňky, rozinky a datle) – cca 200 g
  • špetka soli
  • 1 lžíce mleté skořice nebo perníkového koření 
  • kokosový olej – 100 g
  • oblíbené tekuté sladidlo (med, datlový, rýžový nebo javorový sirup…) – 200 g

Postup

Sušené ovoce nakrájíme na menší kousky a ve větší míse promícháme s ovesnými vločkami a směsí oříšků a semínek. Já mám raději, když jsou v müsli celé ořechy, ale pokud chcete, můžete je nasekat či nakrájet na menší kousky.

Dále rozpustíme kokosový olej, smícháme s oblíbeným sladidlem i špetkou solí a důkladně promícháme. Tekutou směs přidáme ke směsi vloček, oříšků a sušeného ovoce v míse a opět promícháme.

Na závěr vyložíme plech (na jeden velký nebo dva menší) pečícím papírem, müsli na něj rovnoměrně rozprostřeme a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C přibližně 25 min až vločky zezlátnou. V průběhu pečení směs několikrát promícháme.

Poznámka

Vzhledem k tomu, že kokosový olej taje při 24 °C, bude směs vlhká i po upečení. Jakmile však necháte müsli vychladnout, olej zatuhne. Může se také stát, že se směs slepí do jedné velké müsli tyčinky, kterou však bez problému rozdělíte a rozlámete na menší hrudky.

Sledujte další inspiraci na facebooku


Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy – zdravě, chutně a jednoduše



Instagram

Mám zájem o upozornění na semináře

Vyplňte mail a nechce si pravidelně zasílat nabídku seminářů a akcí.

You have Successfully Subscribed!

Share This